Ułatwienia dostępu

Przejdź do głównej treści

NOWE WARSZTATY REGIONALNE - KASZUBSKIE MAŚLENIE, czyli jak to z mlaczarzem na wsi było...?


Centrum Kultury i Biblioteki w Brusach ogłasza nowe warsztaty regionalne pn. Kaszubskie maślenie, czyli jak to z mleczarzem na wsi było... .
Warsztaty zaczynają się od krótkiego wykładu, który przybliża historię wyrabiania masła oraz różne metody produkcji. Pan Krzysztof opowiada o tym, jak kiedyś masło było wytwarzane na wsi, jakie miało znaczenie w codziennej kuchni, a także o jego składnikach, takich jak śmietana, która jest głównym surowcem.
Najważniejsza część warsztatów to proces wyrabiania masła. Zwykle robi się to przy pomocy maselnicy (tradycyjnej lub nowoczesnej), ale uczestnicy robią to ręcznie, w specjalnym słoju. Proces wyrabiania polega na ubijaniu śmietany, aż zacznie się oddzielać maślanka od masła. Na końcu warsztatów uczestnicy degustują swoje własnoręcznie przygotowane masło z chlebem a resztę zabierają do swoich domów.
 
Pierwsze eksperymentalne warsztaty odbyły się z udziałem uczniów ze Szkoły Podstawowej im. ks. Józefa Jankowskiego w Czyczkowach na czela z Panem Mikołajem Rydygierem